Welkom op het ZZ Leiden gastenboek. De spelregels van dit gastenboek kan je hier vinden.
Contact opnemen kan via contact@leidengastenboek.nl.

 1. Leuke wedstrijd
  Watson enorm snel, jammer van die knie.
  Thompson houterige speler, zeker als guard. Maar hij gooit ze erin.
  Simms nuttig.
  De Jong zoals altijd.
  Kherazzi heeft geoefend op zijn vrije worpen, niet gezien.
  Vette, wisselvallig
  Ververs, redelijk.
  Randamie, vreselijk. Heb nooit begrepen waarom ze die hebben teruggehaald. Je hebt er niets aan.
  Jeugd wederom 0,0 speelminuten. Triest.

 2. Heb de game vandaag tegen Feyenoord gemist, dus afgaande op het verslag en de wedstrijd tegen Mechelen heb ik wel een aantal gedachtegangen:
  1. Het team voelt meer gebalanceerd dan vorig jaar. Met een betere rolverdeling.
  2. Darius Thompson is een alleskunner en dat zie je aan de statistieken af. Wordt de uitblinker dit jaar (Worthy zijn sterke niveau daargelaten) en kan nog veel meer als het team ingespeeld is lijkt me. De stille held.
  3. Die nieuwe center is nuttig, heb je echt wat aan, maar verdedigend moet ik het nog zien. Niet heel snel op de voeten, maar ja welke betaalbare center wel. Goed schot voor een echte big. Geeft Vette (stabiele factor, heel belangrijk) ruimte om effectief te spelen.
  4. Watson jr. is klein, maar dit werkt in het voordeel voor zijn speelstijl. Een echte spelverdeler die zijn medespelers beter maakt, maar als het moet ook een score kan forceren. Betere spelverdeler dan Love, maar ga me niet vertellen dat hij dezelfde kwaliteiten heeft, want Love is van een ander kaliber, al hebben we nog geen volledige wedstrijd van Maurice gezien. Wordt die knie een seizoensdrama, een hoofdpijnpunt of een enorme meevaller. Ik ben er bang voor. En zo is elk seizoen weer een kleine GTST aflevering.
  5. Sergio en Mo zijn beiden fitter aan het seizoen begonnen. Waar Mo hier zichtbaar beter door speelt, speelt Sergio toch echt op de top van zijn kunne. Waarschijnlijk zal dit jaar Sergio’s prijskaartje zijn spel wel matchen in tegenstelling tot vorig jaar. Beide nuttige spelers in de kleedkamer.
  6. Marijn wordt de nieuwe Terry Sas, om maar even een vergelijk te maken. Al kan Marijn beter verdedigen. Om een echte speler te worden op zijn positie zal hij een grote stap moeten maken met zijn ballhandling.
  7. De jongste telg heeft serieuze potentie om een vaste speler te worden. Enorm atletisch, aardig schot al voor zo’n jonge speler en volgens mij een aardige dosis zelfvertrouwen. Het plaatje klopt voor zijn positie. We gaan het zien. De rest pure bankvulling, maar zeker nuttige trainingspartners.
  8. Interessant keuze om Kasper er zoveel bij te betrekken. Ik weet niet zo goed wat ik daar van moet vinden.
  Graag reacties!

  • Was gisteravond niet best Roy. Alleen het laatste kwart was om aan te gluren. Leek wel of Sergio een half uur voor de game 6 kg roti achterover had geblaft. Was niet vooruit te branden. Simms zo traag als dikke stront,gaat tegen snelle/ bewegelijke centers in de defence veel problemen krijgen. Heeft voor een “big” idd wel een goede jumper vanaf randje bucket. Thompson wederom een puike game,daar ben ik echt fan van.

   En Watson er weer niet bij vanwege vocht in zijn knie. Speelt vanmiddag in Den Bosch ook niet mee en hoorde dat hij volgende week ook nog langs de kant blijft. Schijnt dat hij op sommige vloeren( zoals de Amerikaanse school in Wassenaar waar ze getraind hebben) weer last van zijn knie krijgt. Ik zeg dan exit en zoek een een fittere pg,met deze kleine rotatie heb je niks aan een floorleader die op deze manier teveel games gaat missen…

   • Hoe werkt dat eigenlijk contractueel met blessuregevallen vroeg in het seizoen? Kun je die zomaar naar huis sturen of moet je dan zijn salaris doorbetalen? Want in dat geval is het niet slim want het geld is op.

  • Als eerder opgemerkt: rotatie te klein om aan het eind van het seizoen voor de prijzen te gaan. 2 wedstrijden binnen 24 uur kan niet met spelers die 40 minuten moeten volmaken. Is roofbouw en vragen om meer blessureleed. Moeten nog 2 spelers bij, waarvan 1 onder het bord. Op 3 had ik Mathew van Tongeren er bijvoorbeeld graag bij gehad. Zou ook leuk geweest zijn, zijn pa heeft natuurlijk zijn sporen verdient in het leidse basketball,
   Met 7/8 spelers moeten de spelers fit zijn en blijven. Watson is dus wel degelijk een groot risico.
   Als eerder opgemerkt ( en direct neergesabeld ): Simms heeft geen indrukwekkend CV. Wel goed van Leiden om voor een amerikaanse center te gaan. Het is best lastig met beperkt budget.
   Thompson en de Jong zijn in vorm, Vette komt nog niet erg los.

 3. Gisteravond in Hasselt geweest om Leiden voor het eerst dit seizoen in actie te zien.

  Vette speelde niet door een lichte blessure en Watson viel al vroeg in het eerste kwart uit.

  Vocht in zijn knie wat ik later hoorde.Speelde met een flinke brace om en als ik dat zie dan word ik daar al niet vrolijk van.Met zo’n kleine rotatie een te groot risico. Mocht hij heel blijven heb je misschien wel een topper in huis.

  Simms was niet helemaal in shape,daar kan nog wel wat kilootjes vanaf. Heeft wel goede postmoves,een lekker schotje van randje bucket en is sterk in de rebound. Darius Thompson speelde een weergaloze game. Kwam vanaf de bank en speelde de rest van de wedstrijd op de 1,en hoe. Met zijn lengte is hij op meerdere positie’s inzetbaar. Heeft een goed schot,kan de ring aanvallen en verdedigend ook sterk. Kan eigenlijk alles. Had een buzzer ‘3’ eind derde kwart en 2 seconde voor tijd knalde hij nog ff het beslissende drietje erin.

  Vond Leiden met zo’n kleine rotatie en na pas een week trainen best aardig spelen. Amerikanen zijn denk aanwinsten alleen blijft Watson voor mij een te groot risico….

  • Ik snap iets niet. Ik ken Rolf Franke als een allerminst domme jongen ( anders wordt je ook geen directeur bij een grote bank ) maar zijn wens om het beter te doen dan het afgelopen jaar (2e) wordt allerminst onderbouwd door de line-up die we tot op heden hebben staan.
   Als je de Amerikanen tegen elkaar wegstreept ( die van Aris, den Helder en Zwolle lijken mij beter en dan hebben we het nog niet eens over Donar, den Bosch en ook Zwolle ) dan hebben wij als Nederlands de Jong (goed), Kherazi (redelijk) en Verwers ( afwachten, 2e jaar is altijd lastiger dan het 1e) en je zet dat af tegen den Helder met o.a van Vliet, Koopman, die Luxemburger, Weert ( Adriaans, Gorissen etc. ) etc. dan kan je echt zomaar gewoon 7e, 8e of 9e worden als er niks meer bijkomt, behalve Leiden jeugd wat helaas -buiten Verwer- nog nooit een fatsoenlijke bijdrage heeft kunnen leveren.
   Historie telt alleen bij het bestuur van Leiden. E.e.a.staat haaks op de uitspraken van Franke. Of zie ik het nou verkeerd en waarom?

   • Je hebt duidelijk geen verstand van het aankoopbeleid wat gevoerd wordt. De Amerikanen die jij ´tegen elkaar weg streept´ komen niet in de buurt van wat er gehaald is, geloof me. M. Watson had een serieus grote kans om in de NBA als backup te gaan spelen. Spijtig genoeg kwam daar een rechtszaak en even later een ernstige blessure overheen. Het is een risico, maar met de technieken van tegenwoordig zijn deze blessures niet meer zo ernstig. Desalniettemin een kans voor Leiden anders had hij in een categorie gezeten die Groningen zelfs niet kon betalen. Deze jongen heeft een hoger prijskaartje dan Carrington Love, maar of hij net zo´n goed seizoen zal draaien is natuurlijk de vraag. De andere Amerikanen zijn ook zeker niet van de onderste plank heb ik mij laten vertellen, in tegendeel zelfs, en wat betreft de posities zijn deze aankopen volkomen logisch. Een combo guard met lengte is nodig om het beste uit zowel de pg (die geen 40 min. meer hoeft te maken zoals vorig jaar) als de 2/3 posities te halen, aangezien Worthy het team niet beter maakt op de 1 en je niet aan kwaliteit verliest als hij het veld verlaat. De nieuwe center is sterk, atletisch en ervaren (Hoog niveau Belgie, Frankrijk, Zweden etc.), heeft in meerdere competities onderscheidingen gekregen als een van de betere centers en defensieve spelers, is naar mijn inzien een rebound machine die Leiden sinds Ross Bekkering heeft gemist, en geeft Vette de kans om op de 4 te spelen waar hij veel meer tot zijn recht komt (zie zijn spel bij Zwolle en in de playoffs vorig jaar). Daarnaast heb je nog steeds de beste Nederlandse speler die in de DBL rondloopt (Al komt Hammink ook in aanmerking) en gezien het budget zijn Kherrazi, de Randamie en Ververs geen slechte Nederlandse! invallers waarvan ik verwacht dat ze volgend jaar een beter seizoen zullen draaien dan vorig jaar.

    • Haha wat een positivo ben jij.Er is nog een plekje vrij als bestuurslid communicatie. Die functie zou je passen als een jas.
     Over Simms: Hoog nveau in Frankrijk: aan je hoela: Quimper, dat is de onderste helft van de serie B, zeg maar de Keuken Kampioen divisie, en dan nog op de bank. Verder overwegend middenmoot in Oost en Noord-Europa. De beelden van hem zien er vrij roestig uit. Dan Watson:NBA niveau? Laten we het hopen, maar mentale veerkracht is voor een point net zo belangrijk. Wat dat betreft: onze combo guard heeft in 5 jaar 9 colleges versleten dus ook effe afwachten. En je verwacht dat Randamie, Kherrazi en Verwers het beter gaan doen. Maar waarop is dat in gebaseerd?
     Feit is dat je – op dit moment – met te weinig mensen bent om een succesvol seizoen te draaien. Vorig jaar hadden we geluk met heel weinig blessures, meestal lukt dat geen twee keer. Stel: Simms raakt geblesseerd, niet ondenkbaar voor een speler van 31/32 jaar. Dan moet Vette weer naar 5, en dan heb je qua lengte alleen Kherrazi en de Randamie, beide geen 2 meter. En komend jaar spelen we als het effe mee zit meer wedstrijden dan het afgelopen jaar.
     Goed jammer dan ik wat gereserveerder ben en jouw positieve inborst van nature wat mis.
     Ik hoop dat je gelijk krijgt.

     • Als je dan reageert, master of bb, moet je wel zorgen dat je de feiten duidelijk op een rijtje hebt zitten. Wat Simms en Thompson betreft zit je er behoorlijk naast. Knap ook dat je de Amerikanen van andere ploegen en de Nederlanders dan beter vindt. Heb je die al zien spelen en op wat voor niveau was dat dan? O ja, Ververs begint aan zijn derde jaar als speler van het eerste.

     • Eens met Captain Hookies. Ik denk dat de eerste vijf (eerste zes) van Leiden sterk is. Sterk in vergelijking met de andere teams. En daar speel je tegen, tenzij er iets heel raars gebeurd is tijdens deze hete zomer. Verder heb je een bijzonder gretige coach, een stabiele organisatie, en een publiek dat wedstrijden kan doen kantelen in Leids voordeel. Eens met de niet al te brede rotatie, maar ik denk dat dat voor nog 8 ploegen (niet genaamd ‘Donar’) geldt. Blessures moet je idd wat geluk mee hebben, m.a.w. uit de race blijven voor de J.S. Nash / Sjors Besseling / Patrick Hilliman / Floris Versteeg Award. Aantal wedstrijden en opgebrand zijn, is l*lkoek, tenzij Leiden heeeeel ver in Europa komt. Den Bosch (met ook niet direct een wereldteam) heeft bovendien dat risico ook. De toppers van ZZ maakten afgelopen jaar heel wat minuten, en wat gebeurde er toen? DB uit de beker gekickt: finale. Zwolle uit de PO geveegd: finale. Doe mij nog maar zo’n seizoen, waar de toppers 38 minuten spelen.

     • Ben ik deels met je eens Chris. Den Bosch heeft 10 man, 2 jeugdspelers zullen ook weinig minuten krijgen. Volgens mij heeft Bouwknecht een blessure en is voorlopig uitgeschakeld. Blijven er dus 9 over. Landstede zelfde verhaal, van de 11 zijn er 2 jeugdspelers die ook niet veel spelen. Blijven er dus ook 9 over. Volgens mij is de kwestie dat er bij ZZ gewoon niet meer budget is, dus wat dat betreft hebben ze op basis daarvan best wel weer een leuk team staan. Weet iemand welke (jeugd) spelers er nu nog bijkomen.

     • hoe vaak moet ik het woord budget nog horen, je weet van te voren wat je uit kunt geven, je weet dat je Europees gaat spelen en nog komt ZZ met 8 contractspelers, waarvan op 7 en 8 Ververs en de Randamie … dan zijn wij toch smaller dan Den Bosch en Zwolle … hoe kan dat … als je budget te klein is, waarom ga je dan Europees spelen ?? ik hoop dat ik het allemaal verkeerd zie en dat er zeker geen blessures krijgen …

     • DB heeft wel spelers maar geen technisch directeur en geen coach meer …. van Donar ga je in principe niet winnen in een play-offserie, dus wat let je, om gewoon Europees te spelen? Is toch een geweldige ervaring voor team en fans? What’s to lose? Not much!

 4. kijk wat ik nu niet snap, men wist dat er geen geld was voor een bredere selectie (tenminste ik hoop dat ze dat wisten) en dan schrijven ZZe zich in voor Europees basketbal …. waarom dan … wanneer je je per ongeluk plaatst voor de groepsfase zijn die gasten voor de kerst uitgeblust …. dan kan je wel kijken naar Donar, maar die hebben 10 contract spelers van een goed niveau, wij hebben er 6, met op 7 en 8 Ververs en Randamie …

  • 100% eens! Het bestuur van ZZ teert nog steeds op de beginjaren. Voor Europees en DBL heb je minstens 10 goede spelers nodig. Ik tel er 6. Die gaan dus gemiddeld meer minuten draaien. Met blessures wordt het helemaal een ramp. Maar ja blijf hopen.

  • Er zal denk ik nu nog 1 goede Nederlander bijkomen en verder aanvulling van DTL-team. Geldpotje zal nu wel zo goed als leeg zijn! Is er nog een Nederlandse 3 beschikbaar of misschien toch nog een extra Amerikaan?

   • Gelet op het beschikbare budget vind ik de keuzes en de samenstelling te begrijpen. De drie nieuwe Amerikanen daarvan moet je afwachten wat ze gaan brengen. Een ervaren center waarvan je niet mag verwachten dat het een topper is, anders had hij met deze lengte wel hoger gespeeld. Laten we hopen een redelijke en degelijke center. De twee jonge guards komen van gerenommeerde colleges met behoorlijke stats in de laatste periode van hun college carrière.
    Dan hebben we Vette nog. Een ervaren en slimme speler. Kwam vorig jaar niet uit de verf door toedoen van Voorn en Worthy. Werd veel te weinig in het spel betrokken terwijl hij bij Landstede heeft laten zien echt wel goed te zijn. Wat mij betreft ben ik blij dat Voorn vertrokken is. Misschien op z’n tijd een redelijke goede schutter maar alleen maar met zichzelf bezig. Geen oog voor team maatjes.
    De Randamie was bij Amsterdam altijd een nuttige speler die het spelletje echt wel goed kon lezen. Vorige jaar bij ZZ viel hij tegen. Volgens mij om dezelfde redenen waarom Vette niet uit de verf kwam. De Randamie pakt zo zijn rebounds en kan wanneer goed gebruikt dodelijk zijn met zijn driepunters. Bijkomend voordeel om De Randamie nog een seizoen te binden is dat hij zich ook met de jeugdtrainingen gaat bemoeien. Wat ik vanuit de jeugd hoor geeft hij uiterst nuttige en positieve inbreng op de jeugd over.
    Sommige zien Jeroen van de List niet graag komen. Daar ben ik het niet mee eens. Destijds bij ZZ vond ik hem, gelet op zijn potentie, ook erg tegenvallen. Met name verdedigend. Toen ik hem dit seizoen zag spelen vond ik hem beter voor de dag komen. Hij stond verdedigend beter op zijn voeten en kwam ook onder de borden beter voor de dag. Daarbij blijft het een goede schutter die door zijn lengte moeilijk te bespelen is wanneer hij leert om zowel inside als buiten de bucket dreigend te zijn. Wat mij betreft een welkome aanvulling alhoewel ik denk dat het geld ontbreekt om ook hem erbij te halen. Waarschijnlijk worden er nog wat spelers uit de jeugd toegevoegd. Dan heb je, gelet op het beschikbare budget, een mooie balans in het team. Vergeet ik Mo nog. Natuurlijk een goede verdediger maar gezegend met een dramatisch schot wat niet beter gaat worden. Voor de tegenstander ideaal want ze kunnen hem lekker vrij laten staan. Donar wist dit vorig jaar in de finale heel slim uit te buiten. Gewoon ervoor zorgen dat Mo aan bet einde van de aanval vrij kwam te staan. Daarentegen ben ik ervan overtuigd dat Mo onder het bord aangespeeld veel meer rendement zal krijgen. Een kwestie van coaching. De voorgaande jaren vond ik de coaching van onze Belgische vrienden echt om te huilen. Misschien aardige mensen maar tactisch gezien bedroevend slecht. Dit jaar gaan we het met een nieuwe onervaren coach proberen die geassisteerd wordt door een ervaren rot in het vak. De coach heeft natuurlijk wel ervaring opgedaan door jarenlang op het hoogste niveau te hebben gespeeld. We gaan het zien. Slechter dan de jaren hiervoor kan het m.i. niet zijn.

    • Mogelijk wat minder dan vorig jaar, maar ook potentie tot verbetering ten opzichte daarvan. Met de rest van de analyse sla je de spijker op zijn kop denk ik, al had ik liever een gokje gezien ipv de randamie

  • Randamie niet verkeerd hoor. Jullie doen hem tekort.
   Joey van Zeegeren, Bob van Zijverden, Hoogervorst, Olaf Schaftenaar, Kevin van Wijk, van der List, Yannick Franke,

   • Zoals ik het zie had hij in zijn laatste jaar een dragende rol met hele puike stats en kijk ook vooral naar de schotpercentages. Maar van wat er te zien is beschikt hij over alles wat een shooting guard/backup point guard in ons team nodig heeft : playmaking, court vision, atletisch vermogen, een goed schot, lengte voor als je groot wil spelen en kan een actie forceren. Maar we zullen zien.

  • Logische volgorde: eerst de amerikanen en dan opvullen met goede Nederlanders.
   Franke en de Jong: beide goede spelers, maar ze grossieren allebei in turnovers, voor zo;n giftige combinatie zou ik zo wie zo – los van het geld – niet gaan.. Daar kan je alleen run & gun mee spelen. Ik vind de controlgame van Donar juist zo mooi. En het aantrekken van Darius als combo guard pas niet in dat scenario.
   Nee, er moet nog een lange man (3/4) bij die ook van afstand kan mikken.

   • Ik denk dat vuur met vuur bestrijden in deze alleen kan leiden tot een eeuwige tweede plaats. Het spelsysteem van Donar proberen na te bootsen met dit budgetverschil lijkt mij geen slimme strategie. Nou ben ik zeker met je eens dat een all-round 3/4 het plaatje compleet zou maken, maar dit neemt niet weg dat het aantrekken van een degelijke combo guard de juiste zet is, aangezien het trucje van vorig jaar om de point guard 40 min te laten spelen te riskant is gezien de blessure-geschiedenis van onze nieuwe spelverdeler en we weten allemaal dat Worthy op de point zijn spel en dat van het team nooit ten goede is gekomen. Ik ben juist blij dat Voorn is vervangen door een guard die wel het spel kan verdelen, want het voelde voor mij altijd alsof de Jong en Voorn de 2 positie dubbel bezette terwijl er juist behoefte was aan nog een playmaker.

 5. Leiden loot Kapfenberg Bulls(Oostenrijk)…De Oostenrijkse kampioen wilde eigenlijk de Champions Leaque in maar door de capaciteit van hun hal,800 zitplaatsen,mochten ze daar niet aan deelnemen !

  Bij winst komen we in een poule terecht met CSM Oradea(Roemenië),S. Oliver Würzburg (Duitsland) en nog een afvaller uit Champions Leaque….

   • Uit het persbericht van de FIBA: The asterisk denotes clubs that have opted in, to continue in the FIBA Europe Cup. Should they qualify for the Basketball Champions League Regular Season, then their position will be filled in the FIBA Europe Cup Regular Season by the best-placed losing teams from the Qualifiers Round 2. Oradea is een van de clubs die voorzien was van een asterisk.

   • Wel alles lezen Lennert. Hij is vrijgesproken van deze zaak. De aanklagers hebben jun klacht ingetrokken. Als je commentaar wilt hebben, moet je alles lezen wat er over de zaak te vinden is en niet onjuistheden als waarheden ventileren.

    • Eens maar kan ook met geld zijn afgekocht. Lijkt mij niet dat iemand zomaar iemand anders gaat aanklagen. Kan natuurlijk wel. Ajax had ook geen moeite met Kluivert die in het verleden ook h.e.e.a. heeft uitgespookt.

    • Vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs (lees: zwart maken van het slachtoffer). Dat is iets anders dan onschuld bewijzen. Daarbij, beschuldigd worden van zoiets is nogal wat. Dit overkomt heus niet iedereen.

     Verder werd hij ook beschuldigd van mishandeling. Hij werd, nadat hij zelf verklaarde onschuldig te zijn, niet verder vervolgd. Het voorarrest werd verrekend met de tijd die hij doorbracht in de gevangenis vanwege de verkrachtingszaak. Dus ook in deze zaak niet veroordeeld, maar ook hier wel beschuldigd.

     • Fijn, EDonar. Als ik het goed begrijp, is iemand die beschuldigd wordt, schuldig? En, moet je je onschuld bewijzen als iemand je aanklaagt? Ik ken deze zaak verder net zo min als u, maar ik heb altijd gedacht dat we spelen volgens de spelregels dat je onschuldig bent, totdat je schuld bewezen is?

  • Top! Maar alles valt of staat met een goede point guard. Slim om niet mee te doen aan een bidding war met Den Bosch om Voorn als je de Jong al hebt. Marijn gebruiken als vaste backup wat ruimte biedt voor een center en point guard begin van het seizoen. Ze beginnen het te snappen!

  • Haha die is leuk. Je hebt je razendsnel aangepast aan hoe ons bestuur een team denkt te formeren: 5 of 6 spelers en gaan met die banaan..
   We hebben nu Simms en Vette, Kherazi tel ik even niet mee. . Als je europees wil spelen, 30-40 competitie wedstrijden en playoffs dan heb je minimaal nog 2-3 tweemetermannen nodig hoor.

   Voorn vind ik geen groot verlies. Bijzonder wat den Bosch hier nou mee wil. Heeft natuurlijk wel een 3-punter maar Matig schotkeuze en inzicht, verdedigend zozo en wint nooit belangrijke wedstrijden.

   • Zou juist Moh wel meetellen.Die zie ik, met zijn belabberde schot,liever niet meer op de 3 spelen. Goeie USA PG(eens met “R” dat alles valt of staat met een goede PG)en nog een USA schutter erbij en dan nog wat NL aanvulling. Ideale plaatje is natuurlijk nog 2/3 bigs maar daar zal niet genoeg budget voor zijn…

   • Eens. Maarja, je krijgt nou eenmaal betere spelers voor dezelfde prijs als je Europese wedstrijden kan bieden. Echt meedoen zullen we niet doen, maar het zal allicht helpen voor het echt meedoen in de DBL en sponsoring, zowel huidig als toekomstig. Zo kom je met een beperkt budget toch beter uit de verf. En komt er geld vanuit ambitie of ambitie vanuit geld denk je?

 6. ZZ Leiden gaat Europa in

  Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat komend seizoen voor de vijfde keer sinds 2010 Europa in. Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft zich ingeschreven voor de FIBA Europe Cup. Het bestuur en een aantal enthousiaste en betrokken sponsoren maken het voor de Leidse club mogelijk om Europees te spelen.

  Het is de tweede keer dat Zorg en Zekerheid Leiden Basketball aan de FIBA Europe Cup mee gaat doen. Deze Europese bekerstrijd wordt komend seizoen voor de vierde keer op rij georganiseerd. Donar bereikte daarin afgelopen seizoen de halve finale.

  Eind september vinden de voorrondes voor de FIBA Europe Cup plaats. Deelname aan dit Europese toernooi is een ambitie waar sponsoren, bestuur, coach en spelers helemaal voor gaan.

  In 2010 meldde Zorg en Zekerheid Leiden Basketball zich voor het eerst op de Europese velden. Het Turkse Karsiyaka was over twee wedstrijden te sterk. De Leidse ploeg moest destijds haar thuiswedstrijd nog in Almere spelen, omdat de Vijf Meihal niet voldoende capaciteit bood.

  Meer succes had Zorg en Zekerheid Leiden Basketball in het seizoen 2011/2012. De Leidse ploeg overleefde de eerste groepsfase, waarin het het Turkse Besiktas (met ex-NBA-speler Deron Williams), het Duitse Göttingen en het Georgische Armia Tbilisi trof. In de volgende groepsfase met Roanne (Frankrijk), Ventspils (Letland) en Oldenburg (Duitsland) miste Zorg en Zekerheid Leiden Basketball op een haar na de kwartfinale van dit Europese toernooi.

  In 2013 deed Zorg en Zekerheid Leiden Basketball opnieuw mee aan de EuroChallenge. Dit keer was de Leidse ploeg ingedeeld in een groep met Cholet (Frankrijk), Bakken Baers (Denemarken) en Kataja Basket (Finland). Twee zeges werden geboekt: Bakken Bears werd in Aarhus verslagen, Kataja Basket verliet de Vijf Meihal met een nederlaag.

  In 2015 behoorde Zorg en Zekerheid Leiden Basketball tot een van de eerste deelnemers aan het toernooi om de FIBA Europe Cup. Fraport Skyliners (Duitsland), FC Porto (Portugal) en Novo Mesto (Slovenië) waren in beide wedstrijd te sterk voor de Leidse formatie.

  • Ambities genoeg! Aansluiting bij de Europese top. Hopelijk worden er in de aankomende tijd nog wat toppers gepresenteerd. Van der List schijnt in Voorschoten te wonen? Hopen dat hij daar alleen op bezoek was😀

   • Ambitie is prima, maar aansluiting bij de Europese top is een brugje te ver….. Euroleague teams hebben budgetten van 5 tm 50 miljoen euro en spelen in zalen waar 15.000 mensen in kunnen (en ook komen). Duurt nog wel ff voordat we daar zijn, maar ik ben al heel tevreden over EuroCup (4e niveau) nou idd nog de selectie uitbreiden…….

  • Jammer had hem heel graag terug gezien, maar geef Paul eens ongelijk die boef. weet dat hij een goede guard binnenhaalt. Maar gaat hij bij mechelen dan zoveel meer verdienen dat het voor ons onmogelijk is /was om hem te behouden. Gaat hij zeker ook Vette halen.

   • Twee captains in het team werkt niet.
    Worthy bleef dus Love exit.

    Natuurlijk betalen ze in België bij de topteams meer.
    Jammer dat de destijds voorgestelde bieractie na een paar wedstrijden geen doorgang kon vinden. Had mooi geweest: “supporters ZZ betalen helft salaris Love door het drinken van een biertje minder”

    Jeronimus van der List zal straks wel worden gepresenteerd. 😏

    • Kangeroes/Willebroek nu Mechelen is geen top in België dat zijn Oostende Antwerp Aalst Bergen en Charleroi. Een nieuwe Love vinden is moeilijk maar niet onmogelijk. Williams is ook weg uit Duitsland die scoort alleen niet veel. Dat bier wat de supporters kopen gaat toch naar ZZ Leiden of pikt de Gemeente dat ook in…er moet wel scorend vermogen naast de Jong komen. Yannick mag best iets komen laten zien in Leiden de vorige keer was hij opeens vertrokken.

   • Div 3 college is niet direct garantie voor succes maar spelers kunnen zich door ontwikkelen als ze van college komen maar nu Mo blijft is het wel verstandig om spelers met scorend vermogen aan te trekken….

    • Het verlengen van het contract van Mo had iedereen wel verwacht. Op de wijze waarop Mo de afgelopen jaren is gebruikt is het voor de tegenstander fijn om iemand te moeten verdedigen die geen schot heeft. Wanneer we nu hopelijk een coach krijgen die het snapt dan zal Mo veel meer in positie onder de basket worden gebracht. Daar heeft hij naar mijn mening de potente om veel meer te scoren. Samen met zijn verdedigende capaciteiten wordt hij dan veel nuttiger. Voorkomen zal moeten worden dat hij verder van de basket vrij komt te staan want dan heeft de tegenstander wat ze willen

  • hij droomt van de centen die hij daar gaat verdienen, echt niet om in die sfeerloze graftombe te spelen. Is geen eer aan te behalen met dat publiek daar. Maar het is hem gegund, vind het een redelijke speler, niet meer dan dat (vwb hij bij ZZ heeft laten zien), kreeg bij hem vaak het gevoel dat hij het niet echt naar zijn zin had in leiden, maar kan me vergissen. En wat betreft van der List, liever niet, zijn genoeg andere spelers. Zou dimeo wel eens bij ons willen zien

   • Ik vond Voorn vaak matig verdedigen en het maakt eigenlijk niet zo veel uit wie er vertrekken als we niet weten wat er voor terug komt ik hoop dat Vette en Love dan wel blijven. Overigens speelt Yannick Franke nog de play of finale in Italië althans hij speelt niet zoveel, maar tóch. Die lijkt mij niet naar Leiden terug te keren…vd List als 7e of 8e man vd bank af zou ik niet eens zo erg vinden. Maar basis nee

    • Helemaal eens! Vanaf de bank is v/d List best een speler die je kunt gebruiken. M.i. vorig seizoen door veel mindere bank de slag met Donar verloren. Ik hoop ook op een langer verblijf van Vette en Love en las ook dat De Jong. Nu toch weer bij Leiden blijft? Is die Bleeker dan niets voor ZZ, vorig jaar vooral een matig seizoen door vele blessures. Weet iemand wat er waar is van het gerucht dat Vette niet meer wil samen spelen met De Jong?

 7. Van der List?? Nee toch???? Je hoeft geen (basketbal) verstand te hebben om na 2 wedstrijden te zien dat hij voor ZZ en ook voor de teams daaronder, kwaliteit te kort komt?

 8. Is het maar een gerucht of gaat Worthy echt richting Groningen?
  Was ik nou trouwens de enige die zich toch een tikkie irriteerde aan de manier waarop de “Leidse” Groningers het netje knipten??? Vond het vrij respectloos maar kan ook best een irritatie puntje bij mezelf zijn geweest.

  • Nou grote verrassing, ook geen coach ervaring op DBL niveau maar dat is geen vereiste voor succes. Wel heel veel ervaring op het hoogste niveau als speler ook bij heel wat teams. Heeft geloof ik wel een goeie bankiers baan, neemt tie mss een sabbatical….benieuwd welke spelers er gaan komen. Afwachten maar wel gedurfde beslissing hou ik wel van ;)

  • Dat had ik dan fout……..
   Ben wel benieuwd. Deze man heeft of had een topfunctie bij Abnamro, Is ook hij daar weg gebonjourd of gaat hij deze job er effies bij doen?. Lijkt me een lastige combinatie. Is als hij zelf stopt by far de duurste coach van Leiden, of hij doet een flinke stap terug uit liefde voor de sport natuurlijk.
   Het meest verrassende en ook mooie vind ik het verhaal van de internationale aansluiting. Heeft het bestuur de afgelopen 5 jaar goed verstopt weten te houden. Laat maar komen zou ik zeggen.

 9. Sid Bruinsma nieuwe coach ZZ? Gehoord van iemand die ook twee weken geleden vertelde dat Voorn naar Den Bosch gaat. Hebben we een nieuwe man in een regenjas?

 10. Mmmmm, abrupt einde aan toch wel een succesvol seizoen voor ZZL, ik denk ook dat het goed is dat Vervaeck vertrekt en logisch als er ook al een club op hem stond te wachten in Belgie. Ik denk dat er een coach moet komen die aankomende jonge spelers een echte kans geeft en ook beter maakt. Van de huidige spelersgroep twijfel ik ook over Kherrazi, hij is zonder twijfel een hele goede verdedigende basketballer met enorme inzet, maar zijn aanvallende kwaliteiten zitten niet op eredivisie top-niveau. Als hij dat de hele zomer keihard aan zou werken….. (voorzover hij dat al niet doet….??). En tactisch heb ik ook geen begrip voor het feit dat hij zo vaak de bal heeft in de aanval als de schotklok onder de 8 sec tikt, je weet dan net als de tegenstander dat een kans op score (incl VW) rond de 10% is!!! Daar kan je het team en Vervaeck op aankijken, vind ik. Ik weet ook niet hoeveel hij opslurpt van het spelersalarisbudget, maar daar zal Marcel Verburg en rest bestuur ws ook wel naar gaan kijken, (hoop ik).

  Worthy is en blijft bijzonder, Voorn is vervangbaar de Randamie waardevol als veteraan die ook weer niet teveel minuten moet maken, Amerikanen houden mits betaalbaar. En Olah als hij veel beter was geweest had hij niet in de DBL gespeeld, daar moet je denk ik ook naar kijken.

  Verburg heeft gelijk wat nieuwe hal betreft, maar ik blijft ook vinden dat er creatieve alternatieven kunnen worden bedacht. Laat die nieuwe 5 Meihal gewoon door de Gemeente betaald op 2.000 worden gezet en spel voor grote (europees en Play offs/topwedstrijden) in een tijdelijke grotere hal op het nieuwe Evenementen plein voor Molen de Valk, goed bereikbaar genoeg parkeergarages en je haalt er heel wat positieve publiciteit en pionierende bedrijven mee binnen die zoiets klimaat-neutraal mogelijk willen maken. Eis aan de Gemeente Leiden is dan faciliteren zonder zeuren…..de kosten gaan vanzelf omlaag als er meerdere wedstrijden gespeeld gaan worden bv dus in een PO-serie. Je moet wel lef hebben/tonen, maar je kan veel zeggen en schrijven over dit bestuur maar lef hebben ze altijd wel gehad.

  • Makkelijk gezegd zo kun je ook Jesse noemen.
   Ik geef toe dat vrije worpen dramatisch zijn maar dat is niet alleen van vandaag daarom zit je juist bij Leiden.
   Maar we zijn wel mooi 2e van Nederland geworden, niet verkeerd toch.
   Ben weer benieuwd volgend seizoen en heb seizoenskaart al weer besteld.

  • Voorn ? Een international die het hele seizoen ondermaats is gebleven. Zie liever Worthy blijven ondanks zijn bedroevende spel tegen Donar…

   Over Kherazzi moet men ook maar eens goed gaan denken of het waard is hem te behouden. Met aanvallend sterke spelers om hem heen nuttig,maar om elke aanval te eindigen bij je slechtste schutter ? Kom ik gelijk bij die tacktische onbenul van een Belg. Qua prestatie een geweldig seizoen maar vind het tijd voor iemand anders !

   • Net Ziggo teruggekeken. De Jong liet doorschemeren dat hij blijft. Volgens geruchten wil het bestuur het team bij elkaar houden😙 Voorn zou naar Den Bosch gaan.
    Volgens mij is het de bedoeling om het team sterker te maken. Wedstrijd 2 en 4 hadden gewonnen kunnen worden. Spelers waren moe… Kleine rotatie, ok dat kan een reden zijn. Geeft je niet het recht om zo’n dramatische eerste helft te spelen. Kherazzi had wederom een negatief rendement. Dunk is goed maar zijn schotpercentages op alle vlakken waren van amateurniveau.

     • Zou ik ook niet rouwig om zijn.
      Ook graag afscheid nemen van De Randamie en van het budget dat dan beschikbaar komt twee amerikanen nemen met een goede driepunter in huis. Types als Gregory en Setty.
      Vooral De Jong en Love proberen te houden. Misschien in plaats van (of liever nog naast) Vette een echte center.

     • Houden Love, Vette, Verwers, misschien Olah en de Jong. Rest is rijp voor vervanging.
      Met de beschikbare middelen een maximaal resultaat. Pijp was leeg bij een aantal spelers; je kunt ook geen heel seizoen 35-40 min. spelen, viel mij nog mee hoe lang men het heefft volgehouden.. Dus team sterken maken klinkt mij als muziek in de oren, het betekent ook hetteam breder maken.
      De Belg hoeft dus niet weg van mij; ben wel benieuwd of hij een rustiger aanvalsspel kan creëen dan dat gedraaf om tot een schot te komen. Donar geeft wat dat betreft het voorbeeld.
      Er komen veel sterke jongens vrij van college, een aantal uit de omgeving van Leiden dus dat biedt perspectieven.

     • Las net dat Vervaeck al eerder akkoord was met Cangeroes die in Mechelen (in het historische Winketkaai gaan spelen) maar als lopend of op de fiets naar je droombaan kan snap ik dat wel! Wat spelers betreft zijn er wel wat beschikbaar NL op dit moment. Williams v Zeegeren die al rond liep in de 5 Meijel met de PO s net als Jito Kok. Wie komen er dan van college ? Brandwijk en Alberts en wie verder?

  • Ik heb nog wel even gelachen hoor. Tegenover al die mooie doorpass aanvallen van Donar had ZZ er ook twee. Maar beide kwamen ze na 4 passes bij Kherazzi uit voor het eindschot.

 11. Bizar dit…. Hoeveel mazzel kan je hebben in deze serie. Ongelofelijk blij natuurlijk en wat knap van de smalle Leiden rotatie om van Zwolle te winnen op zo’n manier. Moet wat woorden terugnemen want had dit absoluut niet verwacht. Rob,chapeau. Love een clutch player en oh zo belangrijk. Goed gescout. De smallere rotatie blijkt een meesterZZet.We staan voor de tweede keer in een finale dit seizoen. Maximale is uit de ploeg gehaald,ongeacht het resultaat in de finale !

  • Lekker hoor vanavond, maar in Groningen worden ze vooralsnog niet zenuwachtig. Vooralsnog dan, hè. Maar de beelden van 29 mei 2011 staan niet alleen in menig Leids netvlies gegriefd. Bovendien; van wie heeft Groningen dit jaar het vaakst verloren?

   • Eens Duck, het is maar 3 2 voor Donar tot nu toe, en bij hen ligt de druk. Ze zijn favoriet als ZZL het niet haalt is dat volgens verwachting! Maar weer een serie met 4 tot 7 games en dan zo n smalle rotatie? Ik heb totaal niet begrepen waarom Butter niet een paar minuutjes heeft gemaakt deze series, hij hoeft niet te starten maar mi kan hij 3 minuten best aan. Zoveel heeft hij niet (fout) gedaan in de momenten dat hij speelde! Maar oké een winnende coach heeft altijd gelijk. Viel mij trouwens op dat verwachting Belt wel een slechte verliezer is trouwens, eerst zeggen dat je de serie gaat winnen en kampioen wordt en vervolgens de kleedkamer in vluchten. Daar wordt het product DBL ook niet beter op!!

    • Ja dat komt dan wel weer effe hard aan. 40 pt loss inde eerste finale wedstrijd. Ik vraag met toch af of het komt doordat zij betere spelers hebben. Nee, zou ik zou denken, die Cunningham was bij ons ook maar een eenvoudige krabbelaar en Koenis een eersteklas treuzelkont. Een Love of een de Jong zie ik er daar niet bij lopen. Of Braal heeft ze beter gemaakt, maar ik ben denk eerder dat het aan het concept ligt. ZZ leiden moet zich een slag in de ronde werken en de vreemdste capriolen uithalen om tot een schot te komen en zij weten het zo te spelen dat de schutters de bal open en in stilstand krijgen en rustig af kunnen drukken, En dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel in de percentages,

  • Had dit niet verwacht! Door pure wilskracht en inzet deze serie gewonnen. Randamie is echt bagger. Bleef maar schieten en ja, dan gaat er een keer, eentje in.

   Hoop dat Voorn tijdig kan aanhaken. Love na een mindere periode toch weer de trekker samen met de Jomg. Olah nuttig. Na de bekerwedstrijd tegen Grashoppers vroeg ik mij echt af wat hij bij ZZ moest.

   Wil ZZ een kans maken dan moet iedereen top zijn en Groningen, ZZ onderschatten. Hoop is er altijd!

Geef een reactie