Welkom op het ZZ Leiden gastenboek. De spelregels van dit gastenboek kan je hier vinden.
Contact opnemen kan via contact@leidengastenboek.nl.

 1. Met spoed geld nodig, maar kunt u nergens terecht door een BKR registratie?

  Bij ons geen enkel probleem. Wij lenen iedereen geld, omdat wij van mening zijn dat ieder persoon recht heeft op een nieuwe kans en uit de problemen te komen.

  U bepaalt het bedrag, de looptijd en wij stellen geen vervelende vragen.

  Ziet u het niet meer zitten en weet u niet meer wat u moet doen? Wacht dan niet langer en grijp deze kans met beide handen aan. Wij helpen u echt verder. Gegarandeerd
  contact met mij opnemen via e-mail: info@interventionmortgageloan.com

 2. Op de ZZ nieuwsbrief Site:
  Beste ZZ Supporters,
  We zijn door naar de halve finale! We hebben zaterdag tijdens de wedstrijd laten zien hoe geweldige sfeer wij kunnen bouwen. Laten wij deze sfeer ook in Zwolle maken.
  Daarom willen wij zaterdag 12 mei een bus laten rijden naar Zwolle.
  We verzamelen zaterdag om 17.00 uur.
  Prijzen zijn:
  Voor leden € 25,-
  En niet leden € 27.50,-
  Prijs is inclusief kaartje.
  Stuur ons een berichtje of geef je op via de blauwebrigade@eredivisiebasketballleiden.nl

 3. En ongelofelijk idd…. Kan de commissaris niet vroegtijdig op vakantie worden gestuurd vanwege het missen van twee punten aan Leidse kant? Ik zeg je hebt maar één taak en als je dat al niet kan…..

 4. Voor de overwinning geknokt! Had het niet verwacht.
  Vlak voor tijd nog knullig weggegeven. Zou weer een typische ZZ nederlaag zijn geweest. 2 punten van ZZ gestolen. Welke amateurs zijn daar bezig? Tijdens de bekerfinale van een aantal jaren geleden werden de beelden wel gebruikt, nu niet? Meten met 2 maten?

  • Keihard geknokt idd,kan niet anders zeggen. Maar wat een maZZel dat die laatste bal van Zwolle er niet in ging. Wat een ongelofelijke domme fout van Vette op de driepunter van Gregory. En wat ging Worthy in de laatste Leidsche aanval doen ?

   Thuisvoordeel is in onze handen,hopelijk kan Jessey weer snel spelen. Wat duurt zijn enkel blessure eigenlijk lang ? Versteeg heb je met al zijn blessures ook geen kut aan. Volgend seizoen maar afscheid van nemen !

  • Beelden had je kunnen gebruiken indien er sprake was geweest van een Leidse nederlaag met 1 of 2 punten. Ziggo is een onpartijdige instantie en dan kun je hun beelden opvragen om protest in te dienen. Het is ondoenlijk om na het derde kwart alle beelden van kwart drie terug te gaan kijken alvorens te beginnen aan kwart vier. Neemt niet weg dat het missen van een score een zeer kwalijke misser is die de jury inclusief commissaris zich wel aan mogen trekken.

 5. ZZ wint door reboundoverwicht. Matige wedstrijd ondanks de analyse van de coach? Randamie hopelijk, laatste seizoen. De Jong, regelmatig een negatief rendement maar door zijn spectaculaire acties vergeet men dat snel. Kan niemand Mo nu eens helpen om die vrije worpen er in te gooien?

  Tip voor het bestuur: Kanda van Rotterdam.

 6. Vol ongeloof zitten kijken hoe Leiden vanavond speelde in Leeuwarden. Ik hoop het uiteraard niet maar in deze vorm en met deze coach zou het zaterdagavond zomaar de laatste game van het seizoen kunnen zijn….

  Maargoed,zaterdagavond 5 mei in de 5-meihal,dat kan toch eigenlijk niet fout gaan ;-)

  • Ook best onbegrijpelijk dat iedereen in Leeuwarden roept en schrijft hoe goed Leeuwarden tijdens de wedstrijd was. Hebben zij dan naar een andere wedstrijd als ik zitten kijken? Leiden was bij lange vlagen extreem slecht, maar Leeuwarden gewoon op niveau. Als Leiden zaterdag het normale niveau haalt (en dat is niet zeker) dan moet Leiden het kunnen winnen.

 7. Wat een vreemde afsluiting van een historisch DBL-seizoen komt er aan! De eindstand kan voorlopig (nog) niet opgemaakt worden want Donar moet nog 4 wedstrijden spelen en Aris is bv. is al klaar na vanavond…. Ik weet dat er allerlei omstandigheden zijn die dit veroorzaken (Donar s euro succes en 9 teams in de competitie) maar erg professioneel is het allemaal niet. En dat terwijl het NL basketball in de lift zit lees ik overal. Ik hoop dan wel in een lift die omhoog blijft gaan en niet weer na beneden….. Als het goed is komt er een team in Dordrecht bij en als de andere 9 blijven is er in ieder geval weer iets van een competitie en dat is een goede basis.

  En ZZL? ik ben het eens met veel van de kritieken die ik op het GB heb gelezen. Maar ik vind het ook leuk dat er de laatste wedstrijden veel gescoord wordt al is het dan verdedigend niet optimaal. Ik vind het ook wel weer eens leuk om hoge uitslagen te zien, mss is dat wel het beste bball dat dit ZZL kan spelen. Spelers als Love en de Jong lijken dan ook het meest in hun element. Of je het daar mee gaat redden in de PO’s, ik hoop het uiteraard wel maar vanzelfsprekend is het niet. Kijken wat vanavond brengt en welke plek dat tot gevolg heeft, veel spelen is voor dit team volgens mij wel belangrijk dus geen 1e of 2e worden is niet zo erg, vind ik. In de PO’s moet je nou eenmaal pieken zo veel mogelijk.

 8. In verband met het wedstrijdschema van Donar heeft het DBL bestuur met alle clubs overleg gevoerd over een definitieve oplossing (in plaats van een voorlopige).
  Uit dit beraad is de volgende oplossing gekomen: de wedstrijd van New Heroes Den Bosch – Donar wordt definitief van 17 april verplaatst naar 28 april.
  De start van de play-offs wordt in dit geval verplaatst naar 1 mei.

  • De start is nog helemaal niet definitief verplaatst naar 1 mei. Zo lang de stand het toelaat wordt er toch gewoon op 24 maart begonnen. Dat is vooral de wens van de wat kleinere clubs die hun spelers tot 1 mei onder contract hebben staan, er vanuit gaande dat zij niet door de eerste ronde komen. Het zou zeker kunnen dat de wedstrijd New Heroes-Donar nog van belang is voor de tweede plaats, maar dan mag New Heroes geen fout maken en moeten ze volgende week in Zwolle winnen. Dan zijn de posities voor de play-offs volgend weekend bekend. Donar en New Heroes spelen dan nog wel, maar buiten de recette voor New Heroes gaat dat duel dan nergens meer om.

   • Ik bedoelde dus 24 april. Als ZZ Leiden vanavond verliest en Landstede en New Heroes winnen dit weekend, dan is ZZ Leiden vierde en kunnen zij dus 24, 26 en eventueel 28 april aan de bak voor de eerste ronde van de play-offs. Dit is officieel bevestigd door het bestuur van de DBL.

 9. Voor de wedstrijden die doordeweeks worden gespeeld is er weinig animo, de hal is dan akelig leeg en geheel geen sfeer, dit lijkt ook op de spelers zijn weerslag te hebben, wat was het gisteren weer een zaadpartij en zakken de meeste spelers toch weer door de mand, alleen Love en Marijn is daar een uitzondering op.

  • Ik denk dat met 1100, het aantal seizoenkaarthouder op de oude tribune en de “gratis” uitgedeelde kaarten op de hoofdtribune, wordt bedoeld.

   Gisteravond was er niet veel sfeer, tribunes uiteraard niet vol. Hoofdtribune bij dit soort wedstrijden is dan voor 40% leeg. En dat is triest. Straks gedurende de play offs zit het weer vol. Ons kent ons. Lekker eten en drinken en dan 3 minuten voor aanvang nog snel een plaatsje zoeken. Dat is het sponsorpubliek, een uitzondering daargelaten. Leiden heeft sponsoren nodig, laat daar geen misverstand over bestaan. Zonder sponsoren geen eredivisie basketbal meer.

   Een hal voor 3000 toeschouwers is leuk. Zit waarschijnlijk alleen vol bij interlands en bij de finale play-offs. Tegen Leeuwarden, Roterdam, Amsterdam en Weert zitten er in zo’n hal dan net ff 900 mensen. Wil je dat?

 10. Tijd voor een nieuwe ploeg. Mo, Worthy en Jesse drukken qua salaris een aardige stempel op de begroting. Ben benieuwd welke van de 3 tot de starting 5 bij Groningen zouden behoren?

  Bezoek nu al vanaf het begin van de ZZ tijd veel thuiswedstrijden en ook uitwedstrijden. Laatste 4 seizoenen is de sleet er een beetje ingetrokken. Achteraf je gelijk halen is makkelijk maar na het vertrek van Toon zag ik het al somber in. Tot nu toe, 0 prijzen en daarbij blijft het dit seizoen ook bij. Basis is natuurlijk veel te smal! Maar ook dat is bekend. Ik vind het jammer want basketbal zit nog altijd in mijn hart en Leiden blijft mijn ploeg!

  • Bijna alle contracten lopen af dacht ik en heb vernomen dat het budget volgend seizoen omlaag gaat. Mee eens dat ze dan moeten stoppen met de dure contracten van een aantal NL speler.
   Ga gewoon volgend seizoen met het max. aantal Amerikanen spelen. Waren een Cormier en Draper,die direct van College kwamen en goedkoop waren,nou zoveel slechter dan De Jong & Voorn. Was een Felder nou zoveel slechter dan Kherrazi. Zoek er nog een center bij en zorg dat Carrington Love blijft en maak daar je leider van. Vul dat aan met goedkope jonge NL spelers als een Ververs,Naigel Onuoha een bijv. Sam van Dijk. Zoek daar een coach bij die er een wel een team van kan maken en zeker 3-4 NL jonkies in de rotatie mee laat spelen.

   Kampioen ga je er niet mee worden,Donar heeft volgend seizoen nog meer te besteden, maar misschien is een finale plek dan weer een keer haalbaar….

 11. Begin jaren tachtig schreef The Cure een prachtig liedje. Met de titel17 seconds. Die seconden waren genoeg om echtscheiding aan te vragen. Terug uit Zwolle maar heel hard afgespeeld, er is niks (meer) aan te doen. De Leidse variant duurde 7 seconden. Ook maar eens een liedje over maken. We waren al aan het dansen op de tribune (alle 4). Dat kon toch niet meer mis gaan. “I feel sorry for the guys; hard work does not always pay off”. Carrington Love, Worthy, en vooral ook Mo verdedigend; het was best goed. We misten vanavond een echte schutter zoals Jordan Gregory, wat een klasbak is dat.

  • Prima. Maar jij gaat voorbij aan het feit dat dit team weer niets brengt. Neem ik hun niet kwalijk (misschien hier en daar) maar alles begint bij het begin en dat is scouting. Kap met die NL spelers, veel te duur en daar gaat het budget op kapot. Hou Love en Olay. Ververs erbij. En haal 4 springkikkers uit de Usa. Kijk naar Zwolle en haal van der Belt. En trek dan jd mond open over meespelen om de prijzen. Behint gewoon lachwekkend te eorden dit.

  • Je krijgt wat je wenst. Perfecte handleiding wedstrijd weggeven voor de jeugd. Blijkbaar heeft men maar 1 inbounce spelletje, waar een gemiddeld rayonteam er toch wel 3 a 4 kan spelen. Ging daarvoor al mis.

   Pff Kherazzi ben ik wel klaar mee hoor ondertussen en. De Jong in mindere mate. Patroon van het hele seizoen:
   het wordt spannend, Kherazzi gaat domme dingen doen en Worthy gaat forceren en balverlies leiden. Een uitstekende Love en Vette houden ons in de game,

   • Master bb ik weet niet naar welke wedstrijd jij hebt zitten kijken maar om de punten bij kherazzi en of Worthy neer te zitten is gewoon zuur, kherazzi had 12 rebound ,volgens mij denkje dat kherazzi de bal verlieze leide

  • Zaterdag moeten we inderdaad winnen, want anders dreigt dit seizoen als een nachtkaars uit te gaan en valt er tot de zomer weinig meer te genieten in de Schuur. Met een beetje pech nog vijf matige duels in eigen huis: twee competitiepotjes tegen Aris en Apollo (als ze weer zo slap spelen als tegen Den Helder, dan ga ik niet), een play-offduel tegen Rotterdam en vervolgens twee kansloze duels tegen Donar in de halve finale, als we Rotterdam verslaan althans…

   • Hoewel matchfixing wel ver gaat, vind ik de ‘irritatie’ in Leiden (en wellicht Zwolle?!) wel terecht! Maar goed… is dit niet iets wat bij de bond ligt? Natuurlijk ga je er niet vanuit dat Donar zich bij de laatste 4 van Europa speelt, maar de ontstane situatie is wel logisch. Hoe irritant ook. Donar op 60+ wedstrijden en moet nu, in slechts 25 dagen, 11(!) wedstrijden spelen. Zelfs 2 weekenden met back-to-backs. Natuurlijk gaan die wedstrijden laten lopen! Bewust zal het niet zijn, maar komende weken zullen de nationale potjes op 60/70% worden gespeeld èn zullen spelers (langer) op de bank gehouden worden. Dat zie je overal, ook in topcompetities en in de NBA.

    Probleem is nu alleen dat Den Bosch het geluk heeft Donar op 70% 3x te treffen. Die pakken straks 4 punten die ze tegen een fit Donar waarschijnlijk niet hadden gepakt. Leon Kersten schreef het laatst ook al terecht op zijn website; dat is voor Leiden en Zwolle erg zuur. Thuisvoordeel èn het ontlopen van Donar in de halve finale is natuurlijk best essentieel.

    Maar goed, ongetwijfeld komend seizoen minder geouwehoer in het schema! Zou wat zijn als Donar een Europese finale haalt!… moet er komende weken nog meer geschoven worden. Dan gaat het DTL team uit Groningen straks wedstrijden spelen :)

  • Je krijgt wat je wenst. Perfecte handleiding wedstrijd weggeven voor de jeugd. Blijkbaar heeft men maar 1 inbounce spelletje, waar een gemiddeld rayonteam er toch wel 3 a 4 kan spelen. Ging daarvoor al mis.

   Pff Kherazzi ben ik wel klaar mee hoor ondertussen en. De Jong in mindere mate. Patroon van het hele seizoen:
   het wordt spannend, Kherazzi gaat domme dingen doen en Worthy gaat forceren en balverlies leiden. Een uitstekende Love en Vette houden ons in de game,

  • Nou was zeker niet best. Verschil tussen Donar en de rest is wel erg groot. Mocht je in de play-offs de finale tegen Donar halen, dan bij voorbaat al een kansloze missie in een best of 7. Wel knap wat ze daar de laatste tijd hebben neergezet, terwijl de andere alleen maar in kwaliteit hebben ingeleverd.

  • Zelfs de Groningse commentator bij de livestream merkte op dat ZZ nutteloos maar het “spelletje” op de kop van de bucket speelde. Oeverloos en nutteloos gedraai wat tijd kost en niks opleverd. Beide Belgische coaches die ZZ onder handen hebben gehad hanteren dit nutteloze gedoe. Kijk nu eens naar andere teams. Daar zit een systeem in. Wanneer ik nu kijk naar Vette dan schieten de tranen in mijn ogen. Echt een goede speler. Liet bij Landstede zien een slimme baller te zijn. En nu…….Simpele pick and roll zie je niet. Dynamiek zie je niet. Vette is niet de eerste goede speler die ergens anders goed presteerde maar bij ZZ niet presteert. Food for thougt bestuur….. Nogmaals alle waardering voor de belangeloze inzet maar het technische inzicht is binnen dit bestuur beneden alle peil.

 12. Weer 100 voor ZZ. Was Amsterdam dan zo zwak? Welnee, ze schoten in eerste twee kwarten met scherp. En in het vierde kwart opnieuw. Wat opviel was de verdediging van Leiden. Er kon geen pass inside worden gegeven, de low post werd bijna niet bereikt. En ik heb welgeteld 1x iemand een Leidse verdediger zien passeren. 1x! Dat was genieten, Leiden speelde verdedigend echt als team & als het even wegviel zat onze coach er bovenop. Klasse. (Die winst. Komt dat nou ook door het bestuur? Als we verliezen wel. Lees ik hier altijd).

  Er is alleen 1 probleempje. Zeg maar een heeeel groot probleem. Het is bijna of ik ook Groningen zag spelen. Tegen Leiden dan. Ook geen doorkomen aan. Hopeloos. Die verdedigers daar staan de krant te lezen tot Leiden klaar is met hun gepruttel op de kop van de bucket. Dus: dringend gezocht: ‘een winnend gameplan’. Voor de bekerfinale. Ik wil nou wel eens een keertje WINNEN in dat ff..pardon ..mooie Groningen…Goede inzenders worden beloond (door Lennert of zo).

  • Eens met je analyse als je goed blijft verdedigen gaat je offense ook wel een keertje beter lopen, verdedigen blijft altijd basis. De kern van Groningen is langer bij elkaar en die hebben daar bovenop ook nog eens meer games tegen goede tegenstanders gespeeld. Dat korte termijn kritiek leveren op stg bestuur slaat idd nergens op, langere termijn wel, vind Ik!

   Ik vind ook dat deze periode met zoveel games in korte tijd positief is afgesloten ondanks 2 thuis nederlagen! Bekerfinale halen is toch een mooi succes en daar ligt de druk bij Donar als zij winnen is het gewoon volgens verwachting.

  • Gedeeltelijk mee eens. Groningen is 9 van de 10 keer te sterk tegen dit Leiden. Alleen als Leiden een topdag heeft en Groningen wat minder dan heeft Leiden een kans. Amster en Rotterdam zijn natuurlijk van een ander kaliber dan Groningen. Daar begin je anders tegen dan je tegen Groningen begint. Meer spanning etc. Huidig bestuur zit er nu al dik 10 jaar. Misschien is het tijd voor een ander bestuur. Een andere kijk op het basketball met leden die echt verstand van het spelletje hebben?

   Aanval begint bij de verdediging en mijn mening is dat sinds de Belgen aan het roer staan, er meer aandacht voor de aanval dan voor de verdediging is. Met als resultaat 0 prijzen.

  • Er is niks mis met een kritische blik naar het bestuur. Het moet beter! Altijd. Het samenspel was de laatste twee wedstrijden wel op orde. Gek genoeg had ik de indruk dat het spel beter werd toen de bankspelers het veld in kwamen (..). Laten we onszelf ook weer niet te snel tevreden stellen, want ondanks het feit dat de laatste twee wedstrijdjes vermakelijk waren om te kijken, waren de 5 ervoor (m.u.v. de 4e kwart tegen NH) tenenkrommend!

 13. Vette redde ZZ afgelopen dinsdag. Nu geblesseerd en dan weet je bij voorbaat dat je kansloos bent. Randamie, Olah en Vergeest zijn matige spelers. Love is de Love niet meer van de eerste helft van dit seizoen. Groningen is te sterk. Ook met Vette had ZZ niet gewonnen maar je weet het nooit….

  Bestuur, hoe nu verder?
  Toon weggewerkt maar was wel de coach die alle prijzen tot nu toe heeft gepakt.

  • Toon zijn laatste jaar was ook niet best. Probleem ligt ook elders…… Waar Donar behoorlijke stappen heeft gemaakt zijn wij stil blijven staan.

   Zomaar een simpel iets over de tc : Bruinsma was dus niet goed genoeg voor Leiden. Zucht… Leiden scouting !!!!

  • Correctie: Olah is een van de betere centers in de eredivisie maar wordt niet gebruikt. Ziet alle ballen over hem heen vliegen. Schoten die de heren Voorn, de Jong ( vooral ) en ook Lover nemen zijn te moeilijk. Ruimte om vrij van buiten te kunnen schieten creëer je door inside dreiging te ontwikkelen.

   Toon of Belgen is m.i. niet de issue maar de ontwikkeling van het basketball hier. We kachelen ieder jaar een beetje achteruit. Ik kan eerlijk gezegd niet beoordelen of er niet meer pecunia;s uit het bedrijfsleven in omgeving Leiden —
   den Haag zijn op te halen.

   • Eens, ik denk ook dat Olah een redelijke center speler is voor wat ZZ Leiden zich kan veroorloven. Ik heb overigens geen idee hoe groot het budget-gat is tussen Groningen/Den Bosch/Zwolle en Leiden…..

    Als de coaches niet beslissen over het aantrekken van spelers (vind ik overigens ook al weer vreemd!!) dan blijkt nu idd na een paar seizoenen wel dat ZZL stg bestuur dat niet kan. Scouting is een kwestie van gericht volgen spelers (zeg een lijst van 10 maximaal 20) dat doet Zwolle mi al jaren. En dan moet je niet alleen de high-lights van een speler gaan zitten kijken. Als ze toen geen poging hebben gedaan om Bruinsma aan te trekken (die begon zijn profloopbaan in Luxemburg) is dat zoveelste bewijs….. Er zit in de BC genoeg basketbal know-how om een visie op basketbal en spelers te hebben waarom wordt daar dan geen beroep op gedaan/gebruik van gemaakt?

    Van dit Groningen verliezen is geen schande, maar de manier waarop het ging wel jammer. Worthy is een van de beste atletische basketballers die ik in NL heb zien spelen, hij doet soms briljante dingen. Maar hij is veel te wisselvallig en onrustig in zijn spel. Als ZZL kan rennen gaat het goed als de aanval terugvalt in set plays wordt het opeens veel minder en idd de passing is zeer matig. Maar toch als het goed draait (4e kw Den Bosch) dan is er bijna geen team die ze kan stoppen, dat biedt perspectief want de competitie loopt nog wel ff door. En Donar heeft inmiddels al 2x zoveel games gespeeld als de rest van de DBL ploegen met meer dan goede tegenstand, daar lopen de patronen wel automatisch. Zegt ook iets over de DBL…..

 14. Laatste kw 34 9 waarin alles goed viel en eindelijk weer eens snel en goed aanvalsspel te zien was. En ik vind de stops en verdedigende energie v Marijn Ververs kantelde de game!!!

  • Drie kwarten bedroevend slecht. Het was weer dribbel dribbel Leiden. Vooral Worthy en Jessey vinden het blijkbaar leuk om zoveel mogelijk te stuiteren in het veld.Marijn speelde idd geweldig.Vette eindelijk ook eens helemaal los zoals die vorig seizoen bij Zwolle ook regelmatig speelde.

   En het vierde kwart…. Genieten gewoon,dan kan basketbal ineens een heel leuk spelletje zijn. (Of niet,Poroplof ! )

   • Het toont aan hoe zuinig je op mensen als Martin en al die andere vrijwilligers moet zijn. Het ziet er misschien simpel uit, maar spiekeren en alles organiseren rondom wedstrijden is vakwerk.

  • Ik zou Van den Belt wel eens aan het werk willen zien in Leiden. Die weet toch vaak – net als Toon – het beste uit middelmatige teams naar boven te halen. Wat Zwolle liet zien was teambasketball, snelle passing, zien we bij ons te weinig. En scouten kunnen ze bij Zwolle ook heel aardig, zie House en Dahlman.

   • Leiden kan niet scouten. Al jaren niet met heel af en toe een lucky shot. Wegwezen met dat hele technische beleid. Waardeloos en nu goede mensen neerzetten. En voorzitter, dank je voor het goed zakelijk neerzetten van de club. Maar basketball kennis is er niet, bij het hele bestuur.

 15. Vanaf morgen-avond start de periode van de waarheid voor ZZL, van Zwolle zal “gewoon” gewonnen moeten worden en daarna de beker-test tegen Den Bosch en tussen door ook nog Donar om te kijken hoe ver dit ZZL-team nu is. Bijna alle spelers hebben doorlopend wedstrijd ritme maar de rol van de Jong, Voorn en Olah was niet groot in de gespeelde interlands. Nu maar hopen dat dit het zelfvertrouwen niet geschaad heeft. Voor Zwolle is er best ook een beetje druk want die zouden bij verlies en winst van Rotterdam thuis tegen Den Helder zomaar op de 5e plaats komen en dat zullen ze in Zwolle niet prettig vinden, lijkt mij.
  Ben ook benieuwd hoeveel publiek er op af zal komen, met al die games in een korte periode bij elkaar.
  Lees net ook dat Rogier Jansen in Spanje net weer van club is veranderd hij gaat van het 3e niveau daar naar een koploper op het 4e niveau daar. Vind ik leuk voor hem maar het verbaasd mij wel dat hij zich daar toch het hele seizoen kan handhaven (3e profcontract in 1 seizoen). Maar goed ik zei het al eerder in Spanje (lees zuid-oost) Europa is basketbal groot en zijn er blijkbaar euro’s voldoende beschikbaar.

  • ZZ Leiden hoort in Leiden en niet in een andere plaats.
   Ik begrijp de teleurstelling van het bestuur maar gebruik je verstand, je denkt toch niet dat er meer toeschouwers komen als er bijv. in Den Haag gespeeld gaat worden? En wat te denken van je businessclub met voornamelijk bedrijven met een ‘Leidse’ binding, zitten die hier ook op te wachten..
   Maar goed, neemt niet weg dat de gemeente (what is new..) weer een beleids-visie heeft van een UI.

   • Als ZZ naar Den Haag verkast zien ze mij en vele andere trouwe supporters niet meer terug.
    Daar in die 3.500 hal krijgen ze nooit de sfeer die in Leiden heerst met zijn trouwe aanhang. Gedoemd te mislukken….

    Heb van verschillende personen gehoord dat het Leiden bestuur er niet alles uit heeft gehaald en zich zeer arrogant heeft opgesteld. Balen dat die 3.000 hal er niet komt maar een nieuwe 2.000 hal kan toch prima worden. Tribunes dicht op het veld en een goede bar en ik ben tevreden ;-)

    Wil men Europees spelen dan is er nog een mogelijkheid om uit te wijken naar Den Haag. Met een goede livestream van Arie kijk ik wel thuis op het bankie…

   • Weet je, als ik nou heel eerlijk ben hebben we het hier ook een beetje laten liggen.
    Vijf jaar terug waren wij groter dan Donar, en eerlijk is eerlijk het is hier door gebrek aan ambitie toch een beetje ingekakt. Met veel moeite slaagt ons bestuur er in om vijf en zes spelers te contracteren en that;s it. Naar europees basketball wordt niet meer getaand.
    En van die vijf of zes spelers is de verwachting dat er één of twee zeker gaan vertrekken.
    De enige ambitie van ons bestuur is een hal van 3.000 mensen en die moet iemand anders betalen.
    En als je dan aan de andere kant zit en moet kiezen tussen een schaatshal en een grotere sporthal dan begrijp ik wel dat ze denken: ZZ toedelodokie.

    • Ik vind dit toch een lastig verhaal, maar eerst: groter dan Donar zijn we nooit geweest, dat eerste kampioenschap van de ZZL periode was fantastisch, toen zaten beiden ploegen heel dicht bij elkaar en omdat zulke kampioenschappen op details worden beslist mogen we het toenmalige Groningen bestuur dankbaar zijn dat ze Marco van de Berg al in december hadden laten weten dat het zijn laatste seizoen zou zijn. Toen waren er overigens ook 6.000 aanvragen voor kaartjes bij die beslissende 7e game. Dat is daarna niet meer voor gekomen. Maar in de Parker tijd zijn er ook maar enkele beslissende games in een behoorlijk volle Groenoordhal geweest. Dat is volgens mij nu ook de sleutel in dit verhaal. Een 5 Meihal voor 2.000 toeschouwers is (voorlopig) voldoende, overigens hebben nog geen 2.200 mensen de petitie getekend en daarvan ook veel niet vaste ZZL toeschouwers. Als die nieuwe 5 Meihal iedere wedstrijd uitverkocht zal zijn kan je altijd nog doorgroeien naar grotere alternatieven (wees daar creatief in een tijdelijke zaal op voormalig vliegveld Valkenburg of de parkeerterreinen van de Vlietlanden, dat soort scenario’s kan je moeiteloos uitwerken als er voldoende vraag is naar kaartjes) Die interesse is er op dit moment gewoon niet, daar moet de hele DBL sterker voor worden. Donar heeft de toeschouwers en business club voorsprong en Den Bosch de geld voorsprong. Neemt niet weg dat je de komende jaren met structureel meer publiek en stevig een 3e plek nog wel kan verassen. Dat geld ook voor dit seizoen. Waar ik angstig voor ben is dat dit bestuur (lees Marcel Verburg) zijn basketbal speeltje begint zat te worden en daar straks de Gemeente Leiden de schuld van geeft. Ik weet niet of er dan alternatieven zijn, dat soort scenario s heb ik helaas veel te vaak gezien in het NL basketbal (Pieper, den Braven, van Hal, Brons, Korvers etc….)
     Neemt niet weg dat gemeente bestuur Leiden zeer provinciaal denkt, behalve dan als het om de Universiteit of het LUMC gaat maar daar zou je dus weer van kunnen zeggen waarom heeft ZZL bestuur daar geen ingangen bij gezocht. Ik was bv vorige maand voor mijn werk in Gorinchem in de Evenementenhal daar voor een soort van congres, een gigantisch all-round complex en er wonen nog geen 40.000 mensen in die Gemeente. Het kan dus wel, alleen niet in Leiden…..
     Toch ben ik optimistisch dit jaar zie ik nog gewoon wel een prijs komen en ook in de seizoenen die nog gaan komen, er moet alleen wel een lange termijn beleid gevoerd worden ook met een nieuwe 5 meihal met 2.000 zitjes en de DBL moet interessanter worden (meer teams). Wat ze in Leiden niet genoeg door hebben is hoe groot basketbal in Europa is en dus wordt je daar uitgelachen met 2.000 plekjes, maar dat zal Dirkse een zorg zijn als Roomburg hockey ook maar een nieuw complex krijgt.

     Mij maakt het overigens niet uit als ZZ in Den Haag zou spelen,(mss wel goed om dat Leiden er dan af te halen) ik ga wel kijken maar ik keek dan ook al toen Parker/Elmex er nog was maar ook toen ze weg waren, basketbal zit nu eenmaal in mijn hart waar het dan ook gespeeld word, ik ga kijken…..

     • Ik vind dit wel een goede reactie Mcbar.
      Ik vind wel dat om door te groeien je niet alleen een nieuwe hal nodig hebt maar ook een nieuw bestuur, Meer ondernemers en mensen die iets groter denken, Dat is heel lullig ten opzichte van de mensen die ervoor gezorgd hebben dat we weer naar eredivisiebasketball kunnen kijken, maar zo voelt het wel. In alles, ook t.a.v. communicatie naar de fans toe. Het vuur is er een beetje uit. Ik herhaal: de ambitie spreekt alleen nog uit het hebben van een grotere hal. Alsof het dan vanzelf gaat…
      Als je echt groter wilt groeien met weer structureel Europa cup basketball dan is den Haag niet verkeerd, maar het voelt alsof we de boel hier aan het verraden zijn. Den Haag heeft meer internationale bedrijven en is in sommige delen ( o,a, Rijswijk) ook erg basketballminded.

     • Dank master of bb, maar mss om het van mijn kant nog even duidelijker te maken:
      1. Ik vind in eerste instantie dat ZZ Leiden gewoon in Leiden en de nieuwe 5 Meihal moet spelen ook al valt die dan wat kleiner uit als gehoopt, reguliere wedstrijden puilen niet uit met toeschouwers dus ook met 2.000 plekken is er nog groei mogelijk (of dan evt de Businessclub nog kan groeien weet ik niet) als dat lukt moet je zorgen voor alternatieven die meer dan 2.000 toeschouwers (af en toe PO’s en Europa) ook mogelijk maken. Zulke alternatieven zijn mi mogelijk maar je zal creatief moeten zijn in de oplossingen (of dit bestuur creatief kan zijn/denken weet ik niet). 2. ik vind overigens ook dat dit bestuur het goed tot redelijk heeft gedaan tot nu toe en ze verdienen daar ook krediet voor, maar ik mis nog steeds een lange termijn visie. 3. Of in Den Haag spelen groei wel mogelijk maakt op voorhand betwijfel ik, ooit ging ik regelmatig naar BV Voorburg (later Festo) en nog Haaglanden Cobra’s kijken en daar kwamen echt niet meer toeschouwers op af dan er nu gemiddeld in de 5 Meihal zitten (sterker nog veel minder met als dieptepunt een competitie wedstrijd van BV Voorburg in de oude Vliegermolen waar ik de 10e en laatste betalende toeschouwer was die avond). 4. In de VS is het (soms) gebruikelijk dat een prof basketbal team verhuisd (ooit de Lakers van Minneapolis naar Los Angels en recent nog de Thunder naar OKC vanuit Seattle) maar in NL is het nou eenmaal niet gebruikelijk dat basketbal fans 25 km verder naar hun favoriete team gaan kijken!! En daarbij basketbal is een kleine sport in NL waar relatief veel geld bij eredivisie teams zit (ik noem het altijd een sport met een waterhoofd). Mi moet de DBL eerst/ook groeien als de individuele teams willen groeien. Gewoon een competitie met 12 teams structureel net als bij het Volleybal en het Handbal die zelfs al een stevige competitie met onze zuiderburen hebben opgezet. 5. De Gemeente Leiden is niet top zaalsport minded maar de stad loopt ook (nog) niet volledig uit wanneer ZZ Leiden thuis speelt.

 16. Rolf Marselis op Twitter :

  Geen meerderheid om het kaderbesluit open te stellen voor 3.000 stoeltjes. PvdA zal vermoedelijk wel de motie daartoe indienen. ZZ krijgt de rekening gepresenteerd dat ze niet hebben geleverd waartoe ze zijn uitgedaagd. Als er geen concrete gelden zijn is 3.000 wensdenken.
  Wethouder Dirkse geeft aan dat er een gedegen proces is geweest. Zonder extra geld is 3.000 stoeltjes wensdenken. ZZ Leiden heeft nog niets aan private gelden opgeleverd. Er zijn geen concrete gelden. Het wordt een nationale indoorhal. Het geld is er nu niet.

  Unity :

  https://www.unity.nu/Artikelen/regio/topsporthal-met-3000-stoelen-lijkt-er-niet-te-komen

  Sleutelstad :

  http://sleutelstad.nl/2018/02/09/vijftig-miljoen-voor-leidse-sport-nieuw-indoor-sportcentrum-krijgt-2000-zitplaatsen/

  • Beter een speler te veel dan te weinig. Olah viel mij ook mee i.t.t. de afgelopen twee wedstrijden. Hoop natuurlijk ook dat het een welkome aanvulling is!
   Ik ben en blijf supporter, in goede maar ook in slechte tijden.

   Amsterdam heeft niet het niveau van Groningen. Zwolle en Den Bosch. De echte test moet nog komen.

   Blijven hopen maar.

 17. Hoewel ik door omstandigheden niet vaak meer in de gelegenheid ben om live bij de wedstriijden te zijn kan ik die dankzij de vaak voortreffelijke livestreams (vertraagd) volgen.
  Geeft ook als voordeel dat ik bepaalde gedeelten een aantal keer kan bekijken.
  Ik begrijp de teleurstelling bij sommige supporters over de laatste wedstrijden, die teleurstelling voel ik ook. Maar om daar nou de schuld bij coach en bestuur voor te leggen???
  Aan het begin van het seizoen werd het bestuur (terecht) uitermate geprezen om haar voortvarendheid en keuze bij het aantrekken van nieuwe spelers. Nu een aantal van die spelers nu minder presteren, is het dan terecht het bestuur te bekritiseren? Binnen de (beperkte) financiele middelen staat er toch een prima team en dito organisatie.
  En de kritiek op de coach begrijp ik al helemaal niet. Kan hem het vreselijk lage schotpercentage worden verweten? Veelal open schoten na prima uitgespeelde aanvallen…. Of dat de beste Amerikaan van de league feitelijk de wedstrijd in de beslissende fase weggeeft door een onsportieve fout (die 4 punten kost) en een balverlies en 5e persoonlijke fout in de laatste minuut? Of de andere (op zich prima) amerikaan die over de hele wedstrijd 2 op 12 schiet? Of dat erkende driepuntschutters als Voorn en De Randamie bij lange na niet hun gebruikelijke percentages halen? Nogmaals, de schoten zijn veelal open, ze worden alleen gemist in deze fase.
  Kortom, we zitten in een dal maar het seizoen is nog lang. Liever nu zo’n dip dan in de play-offs.

 18. Klinkklare nonsens om de Belgen de schuld te geven. Vervaeck en Casteels zijn echt klasbakken.
  Ons management denkt dat een team uit 7, 6 of 5 ( dit jaar ) spelers bestaat. Zo werkt het nergens en ook niet in Leiden. Zoals ik vorige week al aangaf met één Roemeen erbij red je het nog niet. Er moet nog een swingman bij en al helemaal nu blijkt dat Voorn geen heel seizoen 30 plus minuten kan spelen.
  Over Olah heb ik geen beeld, het is natuurlijk wel een speler die niet zo past in het run en gun van Leiden.
  Logischer had een type Kherazzi plus een paar centimetertjes en een stand-in voor Worthy en of Carrington.

 19. Uit en thuis een duidelijk verschil. Bijna alle wedstrijden uit gaan moeizaam. Afgelopen donderdag bij Grashoppers kreeg ik al het gevoel dat Ola geen blijvertje is. Misschien kan hij de Randamie meenemen. Die zou zelfs bij Grashoppers geen vaste basisplaats hebben. Sinds de Belgen aan het roer staan, wint ZZ niets meer. Het bestuur van ZZ had het met Toon gehad.

  Vooraf indekken door te melden dat Ola twee wedstrijden proef zou draaien en dat er dan een beslissing zou worden genomen. Zelfs een leek kon donderdag al zien dat dit niets zou worden.

  2013 laatste kampioenschap. Toon de succescoach werd de laan uitgestuurd omdat hij te verdedigend zou spelen. De laatste wedstrijden van ZZ waren mager en soms niet om aan te zien.

  Ben ik negatief? Nee, ik ben supporter en blijf altijd hopen. Er is een levensgroot verschil tussen uit en thuiswedstrijden. Dit heeft te maken met mentaliteit.
  Basis is te smal. Dat weet het bestuur.

  Ondanks de refs (donderdag stonden ze ook weer te schutteren) had ZZ dit nooit uit handen mogen geven. Wanprestatie! De Belg zal wel weer met z’n standaard antwoorden komen. Net zoals de vorige Belg hebben ze prachtige verhalen hoe het spelletje gespeeld moet worden maar ook zij zijn/waren verantwoordelijk voor de matige prestaties. Bestuur stap op, nodig Toon uit en back to basic!

  • Klinkklare nonsens om de Belgen de schuld te geven. Vervaeck en Casteels zijn echt klasbakken.
   Ons management denkt dat een team uit 7, 6 of 5 ( dit jaar ) spelers bestaat. Zo werkt het nergens en ook niet in Leiden. Zoals ik vorige week al aangaf met één Roemeen erbij red je het nog niet. Er moet nog een swingman bij en al helemaal nu blijkt dat Voorn geen heel seizoen 30 plus minuten kan spelen.
   Over Olah heb ik geen beeld, het is natuurlijk wel een speler die niet zo past in het run en gun van Leiden.
   Logischer had een type Kherazzi plus een paar centimetertjes en een stand-in voor Worthy en of Carrington.

   • Ik geef niet alleen de Belgen de schuld. Waar lees je dat? Dat je over Olah geen beeld hebt, verbaast mij. Heb je de laatste 2 wedstrijden niet gezien? Van een master of BB verwacht ik toch wel wat meer😀

    • Iedereen kon zien – maar dan moet je letten op balgevoel, timing, en positioneren en boxing out – dat deze jongen de eerste twee wedstrijden op ongeveer de helft van zijn mogelijkheden zat. Hoef je niet eens master voor te zijn, Oogjes open doet wonderen.

 20. Nederlaag op het conto van Paultje.Wat een domme wissels het vierde kwart,je geeft een 13 -punts zomaar weg. Op deze manier gaan we vierde worden en krijg je een kansloze halve finale play-offs tegen Donar. We zakken steeds verder weg……En die Roemeen geen contract geven a.u.b.. Niet goed, en veel te traag voor het spelletje van Leiden.Ga voor een wat kleinere,meer atletische speler…

  En met een international die 5/36 driepunters schiet in het nieuwe jaar en twee spelers die vanaf de bank komen en totaal niks toe voegen ga je nog meer van dit soort wedstrijden verliezen…

  • Sodemieter op, helemaal aan zich zelf te wijten. Nooit zover laten komen. Uitgezonderd Love was het gewoon klote, er lopen er een paar rond. Geen Belg meer, Vette iz het kwijt met nog een paar en de Jong denkt dat hij de koning is. Ga eerst maar eens eem paar winnen en ga dan weer kapsones krijgen. Fijne avond.

Geef een reactie