Welkom op het ZZ Leiden gastenboek. De spelregels van dit gastenboek kan je hier vinden.
Contact opnemen kan via contact@leidengastenboek.nl.

 1. Vette redde ZZ afgelopen dinsdag. Nu geblesseerd en dan weet je bij voorbaat dat je kansloos bent. Randamie, Olah en Vergeest zijn matige spelers. Love is de Love niet meer van de eerste helft van dit seizoen. Groningen is te sterk. Ook met Vette had ZZ niet gewonnen maar je weet het nooit….

  Bestuur, hoe nu verder?
  Toon weggewerkt maar was wel de coach die alle prijzen tot nu toe heeft gepakt.

  • Toon zijn laatste jaar was ook niet best. Probleem ligt ook elders…… Waar Donar behoorlijke stappen heeft gemaakt zijn wij stil blijven staan.

   Zomaar een simpel iets over de tc : Bruinsma was dus niet goed genoeg voor Leiden. Zucht… Leiden scouting !!!!

  • Correctie: Olah is een van de betere centers in de eredivisie maar wordt niet gebruikt. Ziet alle ballen over hem heen vliegen. Schoten die de heren Voorn, de Jong ( vooral ) en ook Lover nemen zijn te moeilijk. Ruimte om vrij van buiten te kunnen schieten creëer je door inside dreiging te ontwikkelen.

   Toon of Belgen is m.i. niet de issue maar de ontwikkeling van het basketball hier. We kachelen ieder jaar een beetje achteruit. Ik kan eerlijk gezegd niet beoordelen of er niet meer pecunia;s uit het bedrijfsleven in omgeving Leiden —
   den Haag zijn op te halen.

   • Eens, ik denk ook dat Olah een redelijke center speler is voor wat ZZ Leiden zich kan veroorloven. Ik heb overigens geen idee hoe groot het budget-gat is tussen Groningen/Den Bosch/Zwolle en Leiden…..

    Als de coaches niet beslissen over het aantrekken van spelers (vind ik overigens ook al weer vreemd!!) dan blijkt nu idd na een paar seizoenen wel dat ZZL stg bestuur dat niet kan. Scouting is een kwestie van gericht volgen spelers (zeg een lijst van 10 maximaal 20) dat doet Zwolle mi al jaren. En dan moet je niet alleen de high-lights van een speler gaan zitten kijken. Als ze toen geen poging hebben gedaan om Bruinsma aan te trekken (die begon zijn profloopbaan in Luxemburg) is dat zoveelste bewijs….. Er zit in de BC genoeg basketbal know-how om een visie op basketbal en spelers te hebben waarom wordt daar dan geen beroep op gedaan/gebruik van gemaakt?

    Van dit Groningen verliezen is geen schande, maar de manier waarop het ging wel jammer. Worthy is een van de beste atletische basketballers die ik in NL heb zien spelen, hij doet soms briljante dingen. Maar hij is veel te wisselvallig en onrustig in zijn spel. Als ZZL kan rennen gaat het goed als de aanval terugvalt in set plays wordt het opeens veel minder en idd de passing is zeer matig. Maar toch als het goed draait (4e kw Den Bosch) dan is er bijna geen team die ze kan stoppen, dat biedt perspectief want de competitie loopt nog wel ff door. En Donar heeft inmiddels al 2x zoveel games gespeeld als de rest van de DBL ploegen met meer dan goede tegenstand, daar lopen de patronen wel automatisch. Zegt ook iets over de DBL…..

 2. Laatste kw 34 9 waarin alles goed viel en eindelijk weer eens snel en goed aanvalsspel te zien was. En ik vind de stops en verdedigende energie v Marijn Ververs kantelde de game!!!

  • Drie kwarten bedroevend slecht. Het was weer dribbel dribbel Leiden. Vooral Worthy en Jessey vinden het blijkbaar leuk om zoveel mogelijk te stuiteren in het veld.Marijn speelde idd geweldig.Vette eindelijk ook eens helemaal los zoals die vorig seizoen bij Zwolle ook regelmatig speelde.

   En het vierde kwart…. Genieten gewoon,dan kan basketbal ineens een heel leuk spelletje zijn. (Of niet,Poroplof ! )

   • Het toont aan hoe zuinig je op mensen als Martin en al die andere vrijwilligers moet zijn. Het ziet er misschien simpel uit, maar spiekeren en alles organiseren rondom wedstrijden is vakwerk.

  • Ik zou Van den Belt wel eens aan het werk willen zien in Leiden. Die weet toch vaak – net als Toon – het beste uit middelmatige teams naar boven te halen. Wat Zwolle liet zien was teambasketball, snelle passing, zien we bij ons te weinig. En scouten kunnen ze bij Zwolle ook heel aardig, zie House en Dahlman.

   • Leiden kan niet scouten. Al jaren niet met heel af en toe een lucky shot. Wegwezen met dat hele technische beleid. Waardeloos en nu goede mensen neerzetten. En voorzitter, dank je voor het goed zakelijk neerzetten van de club. Maar basketball kennis is er niet, bij het hele bestuur.

 3. Vanaf morgen-avond start de periode van de waarheid voor ZZL, van Zwolle zal “gewoon” gewonnen moeten worden en daarna de beker-test tegen Den Bosch en tussen door ook nog Donar om te kijken hoe ver dit ZZL-team nu is. Bijna alle spelers hebben doorlopend wedstrijd ritme maar de rol van de Jong, Voorn en Olah was niet groot in de gespeelde interlands. Nu maar hopen dat dit het zelfvertrouwen niet geschaad heeft. Voor Zwolle is er best ook een beetje druk want die zouden bij verlies en winst van Rotterdam thuis tegen Den Helder zomaar op de 5e plaats komen en dat zullen ze in Zwolle niet prettig vinden, lijkt mij.
  Ben ook benieuwd hoeveel publiek er op af zal komen, met al die games in een korte periode bij elkaar.
  Lees net ook dat Rogier Jansen in Spanje net weer van club is veranderd hij gaat van het 3e niveau daar naar een koploper op het 4e niveau daar. Vind ik leuk voor hem maar het verbaasd mij wel dat hij zich daar toch het hele seizoen kan handhaven (3e profcontract in 1 seizoen). Maar goed ik zei het al eerder in Spanje (lees zuid-oost) Europa is basketbal groot en zijn er blijkbaar euro’s voldoende beschikbaar.

  • ZZ Leiden hoort in Leiden en niet in een andere plaats.
   Ik begrijp de teleurstelling van het bestuur maar gebruik je verstand, je denkt toch niet dat er meer toeschouwers komen als er bijv. in Den Haag gespeeld gaat worden? En wat te denken van je businessclub met voornamelijk bedrijven met een ‘Leidse’ binding, zitten die hier ook op te wachten..
   Maar goed, neemt niet weg dat de gemeente (what is new..) weer een beleids-visie heeft van een UI.

   • Als ZZ naar Den Haag verkast zien ze mij en vele andere trouwe supporters niet meer terug.
    Daar in die 3.500 hal krijgen ze nooit de sfeer die in Leiden heerst met zijn trouwe aanhang. Gedoemd te mislukken….

    Heb van verschillende personen gehoord dat het Leiden bestuur er niet alles uit heeft gehaald en zich zeer arrogant heeft opgesteld. Balen dat die 3.000 hal er niet komt maar een nieuwe 2.000 hal kan toch prima worden. Tribunes dicht op het veld en een goede bar en ik ben tevreden ;-)

    Wil men Europees spelen dan is er nog een mogelijkheid om uit te wijken naar Den Haag. Met een goede livestream van Arie kijk ik wel thuis op het bankie…

   • Weet je, als ik nou heel eerlijk ben hebben we het hier ook een beetje laten liggen.
    Vijf jaar terug waren wij groter dan Donar, en eerlijk is eerlijk het is hier door gebrek aan ambitie toch een beetje ingekakt. Met veel moeite slaagt ons bestuur er in om vijf en zes spelers te contracteren en that;s it. Naar europees basketball wordt niet meer getaand.
    En van die vijf of zes spelers is de verwachting dat er één of twee zeker gaan vertrekken.
    De enige ambitie van ons bestuur is een hal van 3.000 mensen en die moet iemand anders betalen.
    En als je dan aan de andere kant zit en moet kiezen tussen een schaatshal en een grotere sporthal dan begrijp ik wel dat ze denken: ZZ toedelodokie.

    • Ik vind dit toch een lastig verhaal, maar eerst: groter dan Donar zijn we nooit geweest, dat eerste kampioenschap van de ZZL periode was fantastisch, toen zaten beiden ploegen heel dicht bij elkaar en omdat zulke kampioenschappen op details worden beslist mogen we het toenmalige Groningen bestuur dankbaar zijn dat ze Marco van de Berg al in december hadden laten weten dat het zijn laatste seizoen zou zijn. Toen waren er overigens ook 6.000 aanvragen voor kaartjes bij die beslissende 7e game. Dat is daarna niet meer voor gekomen. Maar in de Parker tijd zijn er ook maar enkele beslissende games in een behoorlijk volle Groenoordhal geweest. Dat is volgens mij nu ook de sleutel in dit verhaal. Een 5 Meihal voor 2.000 toeschouwers is (voorlopig) voldoende, overigens hebben nog geen 2.200 mensen de petitie getekend en daarvan ook veel niet vaste ZZL toeschouwers. Als die nieuwe 5 Meihal iedere wedstrijd uitverkocht zal zijn kan je altijd nog doorgroeien naar grotere alternatieven (wees daar creatief in een tijdelijke zaal op voormalig vliegveld Valkenburg of de parkeerterreinen van de Vlietlanden, dat soort scenario’s kan je moeiteloos uitwerken als er voldoende vraag is naar kaartjes) Die interesse is er op dit moment gewoon niet, daar moet de hele DBL sterker voor worden. Donar heeft de toeschouwers en business club voorsprong en Den Bosch de geld voorsprong. Neemt niet weg dat je de komende jaren met structureel meer publiek en stevig een 3e plek nog wel kan verassen. Dat geld ook voor dit seizoen. Waar ik angstig voor ben is dat dit bestuur (lees Marcel Verburg) zijn basketbal speeltje begint zat te worden en daar straks de Gemeente Leiden de schuld van geeft. Ik weet niet of er dan alternatieven zijn, dat soort scenario s heb ik helaas veel te vaak gezien in het NL basketbal (Pieper, den Braven, van Hal, Brons, Korvers etc….)
     Neemt niet weg dat gemeente bestuur Leiden zeer provinciaal denkt, behalve dan als het om de Universiteit of het LUMC gaat maar daar zou je dus weer van kunnen zeggen waarom heeft ZZL bestuur daar geen ingangen bij gezocht. Ik was bv vorige maand voor mijn werk in Gorinchem in de Evenementenhal daar voor een soort van congres, een gigantisch all-round complex en er wonen nog geen 40.000 mensen in die Gemeente. Het kan dus wel, alleen niet in Leiden…..
     Toch ben ik optimistisch dit jaar zie ik nog gewoon wel een prijs komen en ook in de seizoenen die nog gaan komen, er moet alleen wel een lange termijn beleid gevoerd worden ook met een nieuwe 5 meihal met 2.000 zitjes en de DBL moet interessanter worden (meer teams). Wat ze in Leiden niet genoeg door hebben is hoe groot basketbal in Europa is en dus wordt je daar uitgelachen met 2.000 plekjes, maar dat zal Dirkse een zorg zijn als Roomburg hockey ook maar een nieuw complex krijgt.

     Mij maakt het overigens niet uit als ZZ in Den Haag zou spelen,(mss wel goed om dat Leiden er dan af te halen) ik ga wel kijken maar ik keek dan ook al toen Parker/Elmex er nog was maar ook toen ze weg waren, basketbal zit nu eenmaal in mijn hart waar het dan ook gespeeld word, ik ga kijken…..

     • Ik vind dit wel een goede reactie Mcbar.
      Ik vind wel dat om door te groeien je niet alleen een nieuwe hal nodig hebt maar ook een nieuw bestuur, Meer ondernemers en mensen die iets groter denken, Dat is heel lullig ten opzichte van de mensen die ervoor gezorgd hebben dat we weer naar eredivisiebasketball kunnen kijken, maar zo voelt het wel. In alles, ook t.a.v. communicatie naar de fans toe. Het vuur is er een beetje uit. Ik herhaal: de ambitie spreekt alleen nog uit het hebben van een grotere hal. Alsof het dan vanzelf gaat…
      Als je echt groter wilt groeien met weer structureel Europa cup basketball dan is den Haag niet verkeerd, maar het voelt alsof we de boel hier aan het verraden zijn. Den Haag heeft meer internationale bedrijven en is in sommige delen ( o,a, Rijswijk) ook erg basketballminded.

     • Dank master of bb, maar mss om het van mijn kant nog even duidelijker te maken:
      1. Ik vind in eerste instantie dat ZZ Leiden gewoon in Leiden en de nieuwe 5 Meihal moet spelen ook al valt die dan wat kleiner uit als gehoopt, reguliere wedstrijden puilen niet uit met toeschouwers dus ook met 2.000 plekken is er nog groei mogelijk (of dan evt de Businessclub nog kan groeien weet ik niet) als dat lukt moet je zorgen voor alternatieven die meer dan 2.000 toeschouwers (af en toe PO’s en Europa) ook mogelijk maken. Zulke alternatieven zijn mi mogelijk maar je zal creatief moeten zijn in de oplossingen (of dit bestuur creatief kan zijn/denken weet ik niet). 2. ik vind overigens ook dat dit bestuur het goed tot redelijk heeft gedaan tot nu toe en ze verdienen daar ook krediet voor, maar ik mis nog steeds een lange termijn visie. 3. Of in Den Haag spelen groei wel mogelijk maakt op voorhand betwijfel ik, ooit ging ik regelmatig naar BV Voorburg (later Festo) en nog Haaglanden Cobra’s kijken en daar kwamen echt niet meer toeschouwers op af dan er nu gemiddeld in de 5 Meihal zitten (sterker nog veel minder met als dieptepunt een competitie wedstrijd van BV Voorburg in de oude Vliegermolen waar ik de 10e en laatste betalende toeschouwer was die avond). 4. In de VS is het (soms) gebruikelijk dat een prof basketbal team verhuisd (ooit de Lakers van Minneapolis naar Los Angels en recent nog de Thunder naar OKC vanuit Seattle) maar in NL is het nou eenmaal niet gebruikelijk dat basketbal fans 25 km verder naar hun favoriete team gaan kijken!! En daarbij basketbal is een kleine sport in NL waar relatief veel geld bij eredivisie teams zit (ik noem het altijd een sport met een waterhoofd). Mi moet de DBL eerst/ook groeien als de individuele teams willen groeien. Gewoon een competitie met 12 teams structureel net als bij het Volleybal en het Handbal die zelfs al een stevige competitie met onze zuiderburen hebben opgezet. 5. De Gemeente Leiden is niet top zaalsport minded maar de stad loopt ook (nog) niet volledig uit wanneer ZZ Leiden thuis speelt.

Geef een reactie